Hogyan változtatta meg a jóga az életemet?

Néhány évvel ezelőtti Önmagamhoz képest úgy érzem és látom magam ma, mintha egy másik ember lennék. Idő közben azonban nem új tulajdonságokat, képességeket vettem fel, amelyektől a boldogságot vártam, sokkal inkább elengedtem azokat, amelyek valójában nem szolgáltak. Így a mostani énem sokkal közelebb van a valódi Önmagamhoz.

Talán ez a legcsodálatosabb a jóga “hatásában”. Nem megtanuljuk, hogyan kell boldognak lenni, hanem elengedjük mindazt ami köztünk és a boldog Önmagunk között áll. Igen, a jóga kitartó gyakorlásával sokat veszíthetünk. Például az elvárásokat, a szorongást, a megfelelési kényszert, a függőséget, a szenvedést, a fájdalmat.

Na de ne szaladjunk ennyire előre. 🙂 Nem szeretném, ha azt gondolnád a jógáról, hogy egy misztikus világ, amit csak kiváltságosok tapasztalhatnak meg. A misztikumot az jelenti, hogy van egy része, ami elmével nem megérthető, de bárki által megtapasztalható.

Jógázz okkal, vagy ok nélkül!

Bármi is legyen az ok, amiért elkezdesz jógázni, a jóga az egész életedre ki fogja terjeszteni a hatását. Nálam sem volt ez másképpen. Legsötétebb, legelveszettebb időszakomban találtam rá a jógára. Több ok miatt magánéleti válságban voltam. Egy spirálban, ami húzott lefelé. Egyre rosszabbul és rosszabbul voltam, holott magánéleti és szakmai szempontból is “tökéletesen” alakult minden. Belül mégis borzasztóan szenvedtem.

Érzelmi és mentális szenvedésem testi tüneteket hozott, amit persze az ülőmunkának és a stressznek tulajdonítottam, így az ökölnyi csomókat a lapockáim közül hetente jártam kimasszíroztatni és őszintén megmondom, hogy a jóga stúdióba is a fizikai fájdalmaim enyhítése vitt el. 🤷🏻‍♀️

Már az első alkalom után néhány órára megszűnt a fájdalom a testemben és legalább arra az egy órára nem gondoltam a problémáimra. Ezért másnap is mentem, majd másnap is… (Itt érdemes hozzátenni, hogy sohasem szerettem mozogni. Sem a testemmel, sem a mozgással nem volt jó kapcsolatom). Egyszer csak azon kaptam magam, hogy 7-ből 5 nap a stúdióban vagyok munka után. A fájdalom-mentes időszakok elkezdtek kitolódni és az érzés, hogy a minden alkalommal a teremben hagyok valamit az érzelmi fájdalmamból elég volt, hogy a gyakorlás az életem részévé váljon.

Nagyon lassan elkezdtem megerősödni testileg és lelkileg egyaránt. Ahogy erősödtek az izmaim, lazultak a kötöttségeim, felfedeztem hogyan fejlődik a testem, elkezdett csodálattal eltölteni az a “szerkezet” amiben élek. És megértettem, hogy eddig csupán nem adtam meg neki amire szüksége volt… Ma már nagyon jó kapcsolatot ápolunk, szívből megszerettük egymást.  🙂 És én igyekszem meghallani a hangját és olyan dolgokkal táplálni, ami valóban jó neki. Ezáltal például teljesen átalakult az étkezésem, egyfajta intuitív, egészséges étkezéssé. De erről talán majd egy másik Blogposztban fogok írni részletesebben.

A testemmel együtt a magabiztosságom, önmagamba és az életbe vetett hitem is erősödött. Felébredt az azóta is nyughatatlan kíváncsiságom aziránt, hogy milyen csodás folyamat részese vagyok. Ez pedig elindított az első jógaoktató képzésemen, majd a másodikon… a lélek, az elme és az idegrendszer működése, a test anatómiája iránti kíváncsiságomat workshopokon és könyveken keresztül igyekszem azóta is kielégíteni.

A jóga megváltoztatta az életemet

Eltűnt a folyamatosan jelen lévő hiányérzet és átvette a helyét a nyughatatlan vágy aziránt, hogy hozzá tegyek a nagy egészhez, hogy jobb hellyé tegyem a világot. Már nem élérni szeretnék valamit, csak mindennap tenni valamit, ami segít másoknak is felfedezni ezt az erőt és fényt önmagukban.

És habár én sem csak a jógával foglalkozok, nagyon hiszek benne, hogy a jóga mindenkinek segít könnyed és nem utolsó sorban boldog életet létrehozni a szőnyegen kívül is. Ezért született meg ez a platform remélve, hogy a jógát hozzád is közelebb tudom hozni.

Ha még nem tetted próbáld ki az ingyenes órákat, amiket nagy szeretettel készítettem:

  1.  Ismerkedés a jógával – könnyű jóga gyakorlás
  2. Irodai átmozgatás – jóga ülőmunkához