Jóga hatásai Online jóga

Az online jógázás előnyei és hátrányai – őszintén

Nagyon hiszek a jóga életünkre gyakorolt pozitív hatásaiban. Ezért is hoztam létre ezt a platformot. 🌟 Az online gyakorlásod során azonban nem tudok melletted lenni, így neked sokkal jobban érdemes figyelned önmagadra, betartani a fokozatosság elvét és fenntartani magadban a gyakorlás iránti lelkesedést.

Az online jógázás előnyei

 • 30-60 perces gyakorlások minden bizonnyal könnyebben beépíthetőek a mindennapjaidba, mint a 90 perces termi jóga órák.
 • Bármikor megállítható, újraindítható ha pihennél egy kicsit vagy meg kell kavarni a levest. 😀 (ez ugyanannyira hátrány is, mint amennyire előny)
 • Aktuális hangulatod, fizikai állapotod alapján választhatsz a videók közül.
 • Csak rajtad múlik, hogy fenntartsd a jógázást a mindennapokban.
 • Ha szégyenlős vagy, nem szeretsz mások előtt gyakorolni, otthon senki sem lát.
 • Fenn tudod tartani a következetes gyakorlást. Sokkal eredményesebb lesz a gyakorlásod és hosszabb távúak az eredményeid, ha minden nap gyakorolsz néhány percet, mintha kéthetente 1x eljutva a terembe, határokat feszegetve gyakorolsz.

Sokszor mondom, hogy az is jóga, ha csak leülsz a matracra és ott időzöl anélkül, hogy bármit is tennél. Ne becsüld alá az apró lépések hatását a nagy egészre!

Az online jógázás hátrányai

 • Nincs kontroll, könnyű elcsalni a napi gyakorlást. 🙂
  (pro tipp: Nehezítsd meg azt, hogy kihagyd a gyakorlást! Tedd jól látható helyre a matracot, akár hagyd leterítve. Vagy kösd össze a gyakorlásodat valamilyen más, pozitív szokással. Pl.: gyakorlás után közvetlenül xy-t fogok csinálni.)
 • Előfordulhat, hogy rosszul rögzülnek testtartások.
  A legprecízebb instruálás ellenére, mivel nem látja senki kívülről a tested, előfordulhat, hogy 1-1 ászanát rosszul veszel fel. Hosszú távon egy rosszul rögzült ászana pedig előfordulhat, hogy negatív irányba tereli a fejlődésedet. Ezt könnyedén el tudod kerülni, ha időről időre elmész terembe is gyakorolni, ahol szakképzett jógaoktató kiigazítja az ászanákat, ha szükséges.
 • A te belátásodon múlik a fokozatosság elvének betartása.
  Fontos, hogy a jóga sokkal inkább életstílus, mint edzés. A jóga megtanít a türelemre. Nem egyik napról a másikra fogod érezni a változást, de kitartással szépen formálja a tested, és egy nyugodtabb elmével ajándékoz meg.
  Ne feledd, amit 10-20 év ülőmunkával kialakítottál a testben, nem fogod 2×40 perc jógával megváltoztatni. Tehát ne a változásra, haladásra fókuszálj. Ne akarj eljutni a jógázással valahová. Inkább csak tedd meg minden nap azt a bizonyos egy lépést és hidd el, hogy messzebb jutsz, mint amit valaha is el tudtál képzelni…
 • Nem nyújt olyan komplex “élményt”, mint egy termi óra.
  Ez is természetes, hiszen a teremben általában 90 percesek az órák, amiben van meditáció, légzőgyakorlat, esetenként mantrázás. A csoportos órák során kéztartásokat tanulunk és 60 perc mozgásra, valamint 10 perc relaxációra is van idő. A fények, a színek, az illatok, a zenék és a csoport energiák együtt sokkal mélyebb tapasztalásokat tudnak hozni, mint az otthoni gyakorlás. Emiatt is érdemes egymás mellett alkalmaznod az online és a termi jóga órákat.

Ötletek a fenntartható, biztonságos és motivált online gyakorláshoz

 1. Ha valamelyik videót nagyon szereted, másikat kevésbé, az teljesen természetes. Gyakorold többször azt, amelyik igazán jól esik. Azonban arra bíztatlak, hogy néha lépj ki a komfortzónából és vedd elő azokat a gyakorlásokat is, amik “nehezebben” mennek. Itt elsősorban arra gondolok, ha fejben vagy érzelmileg nehezebb belehelyezkedned. Ezek a helyzetek mindig rámutatnak valamire. Nem biztos, hogy rá kell jönnöd mire. Elég, ha néha belehelyezed magad a helyzetbe és általa fejlődsz, szépen lassan lebontod ezeket a falakat, akadályokat a szőnyegen és az életedben egyaránt.
 2. Alakíts ki magadnak egy sarkot, kis személyes teret a jógázáshoz, ahol kényelmesen elférsz és kevésbé szűrődnek be a külső zajok. Ez azért is fontos, mert az elméd és a tested is megtanulja egy idő után az adott helyet a nyugodt, meditatív állapottal összkapcsolni. Néhány alkalom után észreveheted, hogy amikor ugyanazon a helyen gyakorolsz, a matracra ülve sokkal gyorsabban „átkapcsolsz” befelé figyelő, békés üzemmódba, mint amikor váltogatod a helyszínt.
 3. Kérd meg a családodat, hogy támogassanak téged a jógázásban. Legyen ez a Te időd, amikor nem zavar senki. Hidd el, ha a család is tapasztalja majd, hogy a szőnyegről lelépve kiegyensúlyozottabb vagy, boldogan fogják megadni neked ezt az időt és teret. (Több gyakorlómtól hallottam, hogy egy idő után a család kifejezetten “elküldi” őt jógázni. ) Ha Te jól vagy, a család is örül majd.
 4. Add meg a módját! Legyen egy saját “rituáléd” a jógához kapcsolódóan. Kapcsolj kellemes hangulatvilágítást, gyújts füstölőt, gyertyát vagy kapcsolt illóolajas diffúzort a kedvenc illatoddal. Érdemes ezen felül néhány percet szánnod a gyakorlás megkezdése előtt a légzésed, tested megfigyelésére. Ezzel megérkezel fizikailag és mentálisan is a jelen pillanatba.

Egyszerűen csak élvezd! Ne agyald túl, ne misztifikáld. Engedd el a megfelelést, legfőképpen magadnak. Légy jelen és gyakorolj. A többi úgyis jön magától!

Még szintén kedvelheted...