milyen-gyakran-erdemes-gyakorolni-kezdokent
Harmonikus élet Jóga hatásai Online jóga

Milyen gyakran érdemes jógázni kezdőként?

Az, hogy milyen gyakran érdemes jógázni kedzőként, számos tényezőtől függ. Sosem szabad elfelejtenünk, hogy minden ember és minden test teljesen más. Eltérőek az anatómiai sajátosságaink, a jelenlegi életmódunk és a történetünk. Van olyan, aki gyermekkora óta napi szintű mozgásban van és akad olyan, aki nem ápol jó kapcsolatot a sportokkal és még a munkája is üléshez köti.

Éppen ezért rendkívül eltérő lehet az kiinduló állapot mind a testtudatosság, mind pedig a test rugalmassága és izomzata alapján. Így nehéz általános érvényű igazságot megfogalmazni ebben a kérdésben.

A jóga tradíció szerint 6 nap jóga + 1 pihenőnap a javasolt mennyiség egy héten. Könnyen belátható, hogy ez nem a kezdőknek ajánlott mennyiség, hiszen valószínűleg a test számára is hirtelen megterhelő lenne, valamint nagyon nehezen találnál hetente 6 napon extra 30-90 percet a jóga gyakorlásodra.

Én mindig azt szoktam javasolni ilyen esetben, hogy egészen kicsiben kezdd el. Olyan kicsiben, amit tényleg minden egyes héten be tudsz építeni a programodba. Heti 1-2 óra is tökéletesen megfelelő, ha azt következetesen csinálod. És íme a varázsszó: következetesség. Kötelezd el magad valami mellett és azt tartsd, ha esik, ha fúj! Olyan célt válassz, ami hosszú távon fenntartható, nem csak 1-2 hét megerőltetéssel.

Ez tökéletesen elegendő lesz kezdésnek. Meg fogod tapasztani, hogy amikor megérkeznek az életedbe a gyakorlásod pozitív hatásai, úgy fog a jóga egyre nagyobb teret kérni az életedben. Ezen a ponton pedig már nem kell ráerőltetned magad a mozgásra, hanem szinte hív a gyakorlás, észrevétlenül helyet csinál magának az életedben, hiszen érzed, hogy vele könnyebb és kiegyensúlyozottabb a napod.

Milyen gyakran érdemes jógázni?

  1. Nézd meg a naptárad, hol tudsz fix időpontot kialakítani a gyakorlásodnak! Könnyebb lesz tartanod a rendszerességet, ha kijelölt időpontod van a jógázásra.
  2. Nyugodtan kezdd el heti 1-2 jóga órával, de azt következetesen végezd!
  3. Azokon a napokon, amikor tényleg semmi kedved hozzá, ne erőltesd a gyakorlást. Viszont a megszokott időben akkor is terítsd le a matracot és csak lélegezz, figyelj befelé, így nem szakad meg a rutin.
  4. 1 hónap után, amikor már a heti gyakorlásod szokássá alakult és elindult a fejlődés, értékeld újra a céljaidat és ha kell növelj az óraszámon.
  5. Ötvözd az online jóga gyakorlást termi/csoportos órákkal. Sokszor a csoportos órák, a társaság nagyobb motiváló erővel bír, így könnyebb a rendszeres gyakorlás fenntartása.

Az Anna Jóga tagságban 20-70 perces órák széles skálájából válogathatsz a kedved szerint és természetesen az óra erőssége alapján. Kezdőként válassz a kezdő szintű órák közül egészen addig, amíg a test számára már ismerősek lesznek a mozdulatok.

Sok sikert! Ne feledd, az utat élvezd, ne a célra fókuszálj és sokkal messzebb fogsz elérni…

 

Válassz például az alábbi órák közül:

Könnyű jóga - akár csak egy reggeli nyújtózkodás

Megnézem az órát

Stresszoldó jóga - levezetés egy fárasztó nap végén

Megnézem az órát

 

Még szintén kedvelheted...