Stresszmentes munkaterület
Harmonikus élet work-life balance

9 tipp a stresszmentes munkaterület érdekében

Amikor azt érzed, hogy belefásultál a munkába vagy már a gondolat is stresszessé tesz, hogy le kell ülnöd az asztalhoz dolgozni, nem biztos, hogy csak a munkádban vagy a főnöködben keresendő a “hiba”. A munkakörnyezeted optimalizálásával sokat segíthetsz azon, hogy a fókuszáltabbá és mindenek előtt kevésbé stresszessé válj munka közben.

Amikor nem a jógastúdióban vagyok én is gép előtt dolgozok, így sok mindent kipróbáltam már, amivel segítem a testemnek és az elmémnek fenntartani a békés és egészséges állapotát. Íme 9, számomra bevált ötlet, te is könnyedén megtapasztalhatod a stresszmentes munkaterület előnyeit.

1. Váltogasd a munka pozíciót

Próbáld ki az ülés mellett az álló munkaállomást is. Egyértelmű, hogy a testünk anatómiája nem 8-10 óra ülésre lett tervezve. Sajnos idővel a sok üléstől a test izmai és kötőszövetei átalakulnak. Némelyek lerövidülnek, míg mások megnyúlnak és elgyengülnek. Ennek következménye a rossz testtartás, derék problémák… stb. Sok bajt elkerülhetünk, ha a váltogatjuk a széken ülést a földön üléssel és az álló pozícióval.

  • Extra tipp: Állás esetén megfájdulhat a sarok, ezért érdemes pl.: jóga matracot tenni a talpak alá vagy sportcipőt felvenni.
  • Extra tipp 2: Az ülés esetén az ülő felületet is cserélgethetjük. Például remek választás lehet ha a nap bizonyos részében fitnesz labdán ülünk. Ezáltal nem ernyednek el a tartásért felelős izmaink. Viszont figyelj rá, hogy ne tölts a labdán 2-3 óránál több időt, mert a keresztcsontra elég nagy súly nehezedik, így megfájdulhat.
  • Extra tipp 3: Hagyományos széken ülés esetén a deréktáji szakasz legyen megtámasztva, hogy a medence ne tudjon hátrabillenni.

2. A zöld és a természet érintése 🌱

Kutatások mutatták ki, hogy az irodában elhelyezett zöld növényzet csökkenti a szorongást, így nagyban hozzájárulnak a stresszmentes munkaterület kialakításához. A növények puszta látványa is földelő hatású, így nyugtatja az idegrendszert, biztonság érzetet ad. Ezen túl az a tapasztalatom, hogy a növények segítenek ellensúlyozni a térben található negatív energiákat és nagyon jó indikátorai annak, hogy milyen az érzelmi állapot a helységben. Ha nem érzik jól magukat a növények érdemes nagyobb változtatásokban gondolkoznod a környezetedet, szokásaidat illetően. Lehet, hogy túl sok a negatív érzelem a helységben.

  • Extra tipp: Beszélgess a növényekkel! Természetesen nem hallják amit mondasz, hanem érzik a rezgésszintet, amit közvetítesz feléjük. Ha kifejezed a gondoskodásod és szereteted egy növényke felé, akkor a nem csak rá lesz jó hatással, hanem te is sokkal jobban fogod magad érezni. Próbáld ki! 🙂

3. Rendszerezd az asztalt, növeld a fókuszod

Fontos, hogy az asztalt, amelyen dolgozol letisztultan és rendben tartsd. A rendetlenség látványa önmagában fokozza a stresszt. Az asztalon pihenő sok elvégzendő feladatmorzsa nyomasztó tud lenni és eltereli a figyelmed az aktuálisan végzett feladatról.
Ezen felül, ha növelni szeretnéd a hatékonyságod úgy optimalizáld az asztalon tartott néhány eszközt, hogy azok téged szolgáljanak, kézre álljanak.

Felejtsd el a multi taskingot, mert garantáltan emeli a stressz-szinted!

4. Ergonómikus eszközök a stresszmentes munkaterület érdekében

A funkcionális és letisztult iroda bútorokért a tested is hálás lesz és a hatékonyságod is növekedni fog. Válassz olyan széket, ami megtámasztja a derekad. Ha lehetőséged engedni szerezz be egy állítható magasságú asztalt, hogy váltogatni tudd az álló és ülő pozíciót. Emeld meg a képernyőt szem magasságba, hogy ne billenjen előre a fej. (Megelőzheted a nyaki problémákat, a népbetegségnek számító nyaki gerinc sérvet). Válassz ergonómikus egeret, amely kicsit oldalra megdönti a kézfejedet, így a csukló számára természetesebb szöget hozva létre.

Ha a test tovább érzi magát jól a munka közben, akkor a fókuszáltság ideje is jelentősen megnövelhető.

Kék fény szűrés a stresszmentes munka érdekében

5. Kék fény szűrés

Ezt is a saját bőrömön tapasztalva írom, hogy kötelezővé tenném a kék fény szűrő szemüveg használatát. Nekem nincs szükségem szemüvegre a látásomhoz, így nem is volt soha szemüvegem. Egészen addig, amíg nem kezdtem el folyamatos szemszárazsággal és megmagyarázhatatlan fejfájással küzdeni. Tudtam, hogy összefüggésben van a számítógéppel, mert egyenesen arányos volt a probléma a képernyő előtt töltött idővel. Nem szeretem a tüneti kezeléseket, így a szemcsepp-fejfájáscsillapító kombó helyett valami valós megoldást kerestem. Így találtam rá a kék fény szűrő szemüvegre, amit egyszerűen csak netről rendeltem.

Másnaptól teljesen megszűnt a szemszárazságom és a fejfájás is.

A kék fény nagyon rossz hatással van az alvásunk minőségére is, mert élénkítően hat az idegrendszerre. Ha nem tudod kerülni a képernyőt, csökkentsd a terhelést ilyen szemüveggel.

6. Folyadékpótlás – könnyítsd meg

Annak ellenére, hogy az ülőmunka során nincs nagy folyadékvesztés, nagyon fontos, hogy meglegyen a napi megfelelő folyadékbevitelünk. Ez esszenciális kérdés a kötőszövetünk rugalmassága, az izületeink egészsége, az emésztésünk és még rengeteg más szempont miatt. Minimum 2 liter elfogyasztásában segíthet, ha nagyobb mennyiségben, kulacsban, üvegben tartunk magunk mellett, így többször eszünkbe fog jutni, hogy igyunk. De használhatsz alkalmazást is, ami jelzi neked, hogy ideje meginni egy pohárral. 🙂

7. Illóolaj párologtatás az érzelmeid és energiaszinted irányítása céljából

Én már régóta nem használok hagyományos parfümöt, jobban kedvelem a tiszta illóolajak illatát, amit ráadásul a kedvemhez választhatok. Használhatod a bőrön vagy diffúzor segítségével a levegőbe juttathatod ezeket az értékes illatanyagokat.
Természetes módja annak, hogy stresszmentes munkaterület jöjjön létre, csökkentsd a szorongást vagy éppen új lendületet, motivációt szerezz az előtted álló feladatokhoz.

Ez nem varázslat, hiszen mérhető. A földön mindennek megvan a maga rezgésszintje.

🙎🏻‍♀️ Egy egészséges emberi szervezet rezgésszáma: 62-78 MHz.
🍟🍔 a szuper feldologozott élelmiszerek rezgésszáma 0-10 MHz
💧🌹 a 100% tisztaságú illóolajok rezgésszáma: min. 52 MHz, max. 320 MHz. (Ez függ az illóolaj fajtájától.)

A negatív érzelmek nagyon alacsony rezgés szinttel bírnak és szinte érezhetően ráülnek a térre, nyomasztó hatásuk sokáig jelen marad. Az illóolajok ezzel szemben rendkívül magas rezgésszinttel rendelkeznek. Minél magasabb az illóolaj rezgésszintje, annál jobban segíti a gondolatok tiszta áramlását, ami pedig magával „húzza” az érzelmi szintet is.

8. Legyen szemed előtt a víziód

A szürke hétköznapokban nagy segítség lehet a motivációd fenntartásában, ha a készítesz egy vizuális, színes-képes táblát az elérendő céljaidról és elhelyezed a munkaterületeden. Amikor egy-egy nehezebb vagy kevésbé izgalmas feladattal szembesülsz elég egy pillantást vetned a víziódra és máris új lendületet kaphatsz, hiszen látod, hogy mihez járul hozzá az, amit éppen csinálsz.

9. Mozogj!

Rendszeresen mozgasd át a tested munka közben. Elég lehet egy kis vállkörzés, homorítás-domborítás, oldalra nyújtózás és máris sokat tettél a gerinced egészségéért és a fókuszáltságod fenntartása érdekében.
Amikor pedig nagyobb szünetet tartasz, érdemes jobban átmozgatni a testet a talpaktól a fejtetőig. Készítettem egy ingyenesen elérhető videót, pont az ilyen esetekre. Ezt a gyakorlást az irodában is elvégezheted!

Kapcsolódó tartalmak: 

Még szintén kedvelheted...